РЕДИТЕЉ СТЕФАН КРАСИЋ ДОБИО СПЕЦИЈАЛНО ПРИЗНАЊЕ НА ФЕСТИВАЛУ У САРАЈЕВУ


      Награђени Стефан Красић, познат је и као велики пријатељ интернет часописа Саломе. Прочитајте још једанпут филмско-књижевну препоруку коју је написао за наш портал.


Кратки играни филм ,,По сунцу хода”, који је режирао млади редитељ из Ниша Стефан Красић, добио је специјалну награду ,,Златни лептир” на недавно одржаном Међународном фестивалу “Први кадар”, који је одржан у Сарајеву.
Ово је трећи пут да је неки од Красићевих филмова у званичној селекцији фестивала “Први кадар”, али је први пут награђен и то за краткометражни филм “По сунцу хода”. Прва награда за филм ,,По сунцу хода"
Ово је прва награда за филм “По сунцу хода”, у који смо уложили две године рада, много труда, а најважније, љубави. Та љубав се вратила кроз загрљаје публике и то ми је најважније, а учешће на фестивалима и награде значе као подстрек за даљи развој, као и доказ да породица и љубав могу да победе преко уметности - каже Красић.

                                                      фото: Петар Ђурић
 
Награђени филм говори о значају породице и љубави која се у њој ствара, а Нишлија потписује режију и игра главног јунака који не успева да се суочи са проблемима који га излуђују. Филм је премијерно приказан у фебруару ове године у Нишу, а потом је уследила пројекција и у Београду. Специјална награда за филм "По сунцу хода".
 
                                                            фото: С.К

Красић сада режира помало авангардну представу о три хероине у Првом светском рату - Милунки Савић, Надежди Петровић и Флоренс Најтингејл, која ће се играти у Позоришту ,,Славија” у Београду.
Надам се да ће убрзо након премијере представа гостовати и у мом родном Нишу. Текст пише Михајло Витезовић, а играју Весна Паштровић, Нина Граховац и Јована Петронијевић, костим ради Кристина Савић, а музику Стефан Сретић - додаје Красић.
На фестивалу ,,Први кадар" који је одржан од 6. до 10. новембра у Сарајеву приказани су и документарци нишких аутора - "Упознајте Тома Лаха" и "Краљевски топ - историја српске круне".


                                        

Коментари