Dokumentarna drama o Teriju Pračetu – „Back in Black“

izvor: Laguna
 
Britanski BBC predstavio je dokumentarnu dramu o velikom piscu Teriju Pračetu „Back in Black“ kako bi odao počast jednom od najomiljenijih autora fantastike koji je preminuo u martu 2015. godine.

                             
                                                                              Blic

Film počinje snimcima Terija Pračeta koji su zabeleženi poslednjih godina njegovog života. Pokušavao je da se što detaljnije priseti svog života i umetničkog rada dok Alchajmer potpuno ne uzme svoj danak. Početak je vrlo potresan čak i ako niste fan Terija Pračeta, jer gledate čoveka beskrajno maštovitog i duhovitog koji sa lakoćom stvara prelepe, zabavne i dirljive rečenice, a koji se muči da govori i da se seti priče.
Ceo film se sastoji od umetnutih delova dramatičnog i smelog nastavka Pračetovih nezavršenih memoara. Glumac Pol Kaj postaje Teri Pračet koji čita delove iz memoara, a na njega se nadovezuje možda i najvažniji deo dokumentarnog filma „Back in Black“, a to je deo o najvećim fanovima. Ovde vidimo snimke sa brojnih skupova u čast preminulog Pračeta, fanove Disksveta obučene u kostime, i ispoljavanje poštovanja i ljubavi prema svetovima koje je stvorio ovaj veliki pisac. Saznajemo i koliko je Pračetov rad značio svim tim ljudima, koliko im nedostaje, kako su im u nekim slučajevima njegove priče spasile život. U filmu se pojavljuju i Nil Gejmen, Pračetova ćerka Rijana i njegov dugogodišnji saradnik Rob Vilkins.
Film „Back in Black“ je podsećanje na to koliko je Pračet bio važan, kao i njegov rad, njegovim prijateljima i porodici, ali pre svega armiji njegovih poštovalaca.
Knjige Terija Pračeta čitaju svi. Laguna je nastala sa knjigom „Boja magije“ i dosad je objavila 36 naslova ovog velikog pisca.
Za sve čitaoce romana Terija Pračeta lepa vest je da će Laguna ove godine objaviti još dva naslova iz serijala o Disksvetu „Going Postal“ i „Thud“!

Коментари