ZAŠTO SE ZOVEMO – SALOME ?

             

Piše : Tadija Čaluković

Salome. Još jednom. Toliko upečatljiva ličnost. Devojčica, devojka, žena.Dama.Feministkinja.Da nje nije, bilo ne bi bilo ni filozofije ni književnosti ni psihologije. Ove nauke bile bi potpuno drugačije, bez Lu Andreas. Danas, potpuno zaboravljena. Njeno prezime- Salome, ostalo je poznatije od nje same. 

                                         ***
          Kao devojcica bila je mirna.Dobila nadimak "Lu" , (koji znači mala) jer je imala znanje nesrazmerno svojim godinama. Mnogi su je mrzeli, ali joj je malo ko mogao odoleti. Kada je postala devojka, postala je senzacijanza za sve značajne mislioce s kraja 19. i početka 20. veka.
 
                                              ***

       Fridrih   Niče. Sigmund Frojd. Rajner Marija Rilke. Pol Re.Oskar Vajld. I mnogi drugi genijalci tog vremena ludeli su za Salome. Neki su imali nekoliko susreta s njom, oči u oči i tako je pridobijali, dok su joj se neki putem knjiga udvarali. Susret sa Ničeom, koji je čini mi se bio najzaljubljeniji, odigrao se u Italiji. Proveli su tri nedelje tamo zajedno i govorili o Bogu. Imali su slične poglede na tu temu. Niče je verovao podsvesno u karmu, a ona podsvesno u hinduizam. Tada je veliki Fridrih "odlepio" za njom Ubrzo nakon toga, ona pronalazi novu ljubav i ostavlja Ničea. Irvin Jalom, kaže da je to jedini put u životu, dotičnog, kada je plakao i besneo. On tada piše jedno pismo gde kaže doslovno - "ono malo majmunče sa veštačkim grudima...". Da je imala veštačke grudi ? Ne isključuje se opcija. Prof. Vladeta Jerotić, kaže da se i u to vreme "nadogradjivale" žene, samo malo suptilnije. Uglavnom, svako ko je govorio o njoj, bio je očaran (na pozitivan ili negativan način) njenim poprsjem. Tada je Niče, još uvek u službi besa, primenio mnoge stvari iz tronedeljnog razgovora s njom, i ubacio ih u svoje najpoznatije delo - "Tako je govorio Zaratustra".
       Pol Re (filozof jevrejskog porekla) nudio joj je i brak, ali je ona to sve nonšalanto odbila.
      Sigmund Frojd, je sa najmanje žara prilazio Salome. Ipak, on je uspostavio prijateljski odnos s njom, što mu je, verovatno, negde i bio cilj. Njegova ćerka-ljubimica - Ana Frojd, bila je sjajna drugarica s Lu. Rajner Marija Rilke najromantičnijeg austrijskog pesnika, Salome je vrlo lako privolela. Pre susreta s njom on se zvao Rene M. Rilke, ali se to njoj nije svidjalo pa ga je ubedila da promeni to Rene u - Rajner. Četrnaest godina mladji Rilke, bio je najveća njena ljubav. Ona je bila njegova največa inspiracija. Kada sada pogledamo, vidimo da je ona bila jedna izrazita intelektualka, zgodna i kontroverzna. Ponekad "hladna", ali u pravoj meri. Oskar Vajld, kazao je jednom - "Postoje dve žene, u koje ću biti večno zaljubljen; jedna je kraljica Viktorija, a druga je Lu Salome" On je napisao dramu, koja se zove kratko i nepogrešivo - Salome. Ta drama nosi ime, ove genijalke, ali ipak se ne odnosi na nju, već na jednu drugu osobu, mnogo stariju, mada mnogo manje I značajnu.
Lu je pisala mnoge knjige o Ani Frojd, Fridrihu Ničeu (i njegovom stvaralaštvu), ali ima iza sebe i tri romana. Ipak, svetska nauka (književnost, filozofija i psihologija) ; pamtiće je po neverovatnoj harizmi i intelektu.
Elem, u istoriju postoji još jedna Salome, ona  koja je živela u prvom veku  nove ere .Njen očuh bio je Herod Antipa, čovek koji je najpoznatiji po spominjanju u Bibliji.
Ta Salome je najintrigantnija je što je dobila dužnost da pleše na  proslavi svog očuha sedam sati, za šta joj je on obećao da će joj ispuniti bilo koju želju.
Nakon plesa na nagovor majke Herodijade, ona je zatražila glavu Ivana Krstitelja na tanjiru.
Prema Svetom Pismu, Herodijada je to zatražila, jer je njen brak sa rodjakom njenog (živog) muža, bio u kritičnom stanju.
Hajnrih Hajne i Oskar Vajld su kasnije razmatrajući, zašto je majka od Salome tražila baš glavu Krstitelja i to na tacni; složni  u tvrdnji da je ona bila zaljubljena u njega, ali da ju je on odbio, jednom prilikom, pa da mu se na taj način osvetila.
Rihard Štraus koji je obradjivao dela književnih znalaca i prevodio ih u muzičke komade (Hermanu Heseu ponajviše, a onda i drugim), napisao je tada operu Salome, koja se dugo godina izvodila po svim svetskim teatrima.
ZBOG SVEGA OVOG SE ZOVEMO – SALOME. 



Коментари

  1. Одговори
    1. Poštovana Radice, hvala na pitanju, mada mi se čini da je pre ovo Vaša opaska. Da ste pažljivo pročitali tekst ZAŠTO SE ZOVEMO SALOME pretpostavljam da biste shvatili zašto je žena simbol bloga dečaka. No... Zovemo se Salome zato što je Lu Andreas SALOME jedna od retkih u svetu koja je povezala književnost, umetnost, kulturu, filozofiju, psihologiju, dakle, sve sfere koje su u fokusu našeg internet časopisa! To je bio naš jedini motiv, a nisu nas interesovali ni pol, ni starost, ni nacionalnost, ni bilo koji drugi kriterijum kada smo odlučivali kako će se zvati naš blog. Hvala što nas pratite

      Избриши
  2. Мој бивши муж и ја смо раскинули пре годину и два месеца, а ја сам била у шестом месецу трудноће. Обоје се волимо и то је био шок за мене и заиста ми је сломило срце. Покушао сам да га позовем и обе линије су биле прекинуте. Покушао сам да дођем до њега на друштвеним мрежама, али ме је склонио са њих. Покушао сам да дођем до његових родитеља и они су ми рекли да је њихов син рекао да ме не воли и да не жели да ме види и да не знају шта није у реду. Плакала сам и плакала сваки дан јер сам га много волела. Док се нисам породила и беба није имала годину дана, нисам могла да вратим своју љубав. Опет сам био збуњен. Не знам шта да радим, а остала сам и без посла и немам новца да се бринем о беби. Била сам несрећна у животу па сам плакала сестри и рекла јој свој проблем и рекла да зна за моћну чаролију која је бачена др апатом која јој помаже када није могла да затрудни. Контактирала сам га путем е-поште и он је рекао да ће ми помоћи и рекао ми је да је жена ставила чини на мог мужа и рекла да ће ми помоћи да разбијем чини тако да ће ми се муж заувек вратити и да ће бити мој. За мене је било велико изненађење што се догодило све што је рекао. Муж ми се одмах вратио и рекао ми да му опростим. Хвала вам пуно овом моћном и искреном чаролију. Молим се да ће дуго живети и радити више од свог дивног дела. Ако имате проблем који вас мучи у животу, обратите се овом моћном играчу чаролија! Он ти може помоћи. Неће вас изневерити, можете га контактирати путем гмаил адресе: драпата4@гмаил.цом или преко његовог вибера/вхатсапп-а:(+447307347648)

    ОдговориИзбриши

Постави коментар