Kolumna : Milan Novičić

 

                                                         

                                           Faust i volja za moć

 

Novi vek je počeo u vreme kada je ekumenu naseljavalo deset i više puta manje stanovnika nego danas, a mnoga pitanja ostala su ista. Danas je upitnik dodatno podebljan. Kroz vreme se mnogo ljudi pitalo da li oni mogu biti pokretač sistema. Uvek je postojao Egipćanin koji je težio sticanju sposobnosti koje ima Amon-Ra. Stari Helen je želeo da vlada Olimpom. Podsvesno su bili vođeni tom cilju, na putu traganja za smislom.
     
     



Za vreme vrhunca renesanse, čovečanstvo usvaja sve više novih znanja. Već tada je sposobno da premosti „reku koja okružuje svet” i otkrije da postoji i suprotna strana. Za ovu mogućnost široke mase brzo saznaju zahvaljujući i Gutenbergu i njegovoj štampariji. Puno štampanih knjiga ispunilo je sobu doktora Fausta. On je ovladao medicinom, filosofijom i pravom. U njegovom umu stala je je i sfera bogoslovlja. Ostareo i malo iscrpljen, Faust ipak veruje da je postao bogolik. Ipak, još uvek nije zadovoljan. Traži izvor svih stvari, bića i zakonitosti koje je dokučio do sada. Ploveći vodama metafizike, čuje tih, a u njegovom umu glasan zov đavola koji mu govori da nalaženjem tog izvora Faust i sam može postati izvor. Tu je Mefistofeles, čiji je gospodar, Satana, kada je bio prvostvoreni anđeo Denica, takođe želeo postati Izvor i svoj presto postaviti pored prestola Izvora.


     Mefistofeles se pojavio kada je Faust želeo da okonča svoj život, nakon što je ovome Duh zemlje rekao da nije bogolik. Oni sklapaju pakt. Mefisto je Fausta tom prilikom obmanuo, kao njegova rođaka zmija. Poveo ga je ka fatamorgani izvora iza koje su se nalazile paklene dubine. Ta fatamorgana je bila moć, koju Faust želi da postigne i zbog toga prodaje dušu Mefistu. Ignorišući čoveku dat um, slobodu i ljubav, Faust, ni prvi ni poslednji, pod okriljem moći, um pretvara u oruđe za upravljanje, istinsku slobodu u slobodu kontrole slobode drugih, ljubav u samoljublje. Mefisto uvodi Fausta u svet čulnog zadovoljstva. Želeći da uživa u čulnom, Faust se ponovo susreće sa ljubavlju, sa Margaretom koju je u početku želeo samo da iskoristi.

     Ostaje nam za sada nepoznato da li je opkladu dobio Mefisto ili Gospod. Faust je u zemaljskom i čulnom haosu u koga je uvukao i Gretu koja ponizno ulazi u čin pokajanja i biva joj oprošteno. Želeći moć, Faust bi mogao izgubiti put ka Izvoru, a u piramidi moći, biće, kao i svi zli moćnici danas, samo rob gordoga moćnika Satane.

Коментари