Шездесет девет година од убиства Махатме Гандија- ''руке спаса'' у мноштву зла и насиља


Приредио: Тадија Чалуковић

На сам помен Махатме Гандија данас, после толико година, прва асоцијација је мир. Он нажалост (као и многи други који су је заслужили) никад није добио Нобелову награду,  иако је, парадоксално звучи, чак пет пута номинован за исту. Ми данас имамо једног Барака Обаму који је добио то исто признање, а колико је само ратова проузроковао.На данашњи дан пре шездесет и девет година убијен је у борби за ненасиље. Не схваћен довољно, а ко зна да ли би био и данас?

Идијски мислилац познат по томе што је успешно водио покрет за ослобођење Индије од британске власти, те je био протагонистa ненасилне методе у остваривању политичких циљева.
Рођен у Индији, у младости се школовао за адвоката у Британији, а после живео у Јужној Африци где је започео покрет за грађанска права индијских досељеника. Године 1914. вратио се у Индију где се након првог светског рата придружио Индијском националном конгресу и постао један од њених вођа. Користећи своју харизму, ту је организацију трансформисао у масовни покрет те започео серију ненасилних акција с циљем да Индија добије независност од британске власти. Због тога је више пута хапшен, али су његови напори коначно уродили плодом године 1947. када је Велика Британија одлучила Индији дати независност.
Ганди је, с друге стране, био далеко мање успешан у напорима да очува јединство хиндуса и муслимана, због чега је Индија након британског одласка подељена на две државе, а ни његови позиви на ненасиље нису спречили крваве вјерске сукобе. Сам Гандхи је пао као жртва атентата од руке радикалног хиндуса Натхурама Винаyака Годсеа.
Индијски вођа нације који се изборио за независност Индије путем ненасилне револуције. Студирао је право на
универзитету у Лондону. Након што је 1891. завршио студијe права (1889. - 1891.) Ганди се вратио у Индију и покушао радити у струци, али у томе није имао успеха. Две године касније индијска трка која је имала пословне односе с Јужном Африком запослила га је као свог правног савјетника у уреду у Дурбану.
Када је дошао у Дурбан Ганди је открио како га тамо сматрају припадником ниже расе. Истовремено је био запање
н немањем грађанских и политичких слобода индијских имиграната у Јужној Африци. То га је подстакло да се придружи борби за признавање основних људских права за Индијце. Ганди је остао у Јужној Африци 20 година, често време проводећи у затвору. Године 1896. напали су га и претукли Јужноафриканци. Од тада се залаже за политику пасивног отпора и некооперације с јужноафричким властима. Делом му је за такву врсту политике идол био руски писац Лав Толстој, који је на Гандија имао значајан утицај.   
                           
                                         извор:ForensicSoul922 × 600

Узор је такође пронашао и у делима америчког писца из 19. века Хенрyа Давида Тхореауа. Посебно у делима у којима он пише о Христовим учењима, напосе у делу Грађански непослух. Ганди је сматрао како су изрази пасивни отпор и грађанска непослушност неадекватни за његове сврхе те је он пронашао други израз - Сатyаграха. За вријеме Бурскога рата Гандхи је организирао санитетску јединицу унутар британске војске и заповиједао истом. Након рата вратио се борби за права Индијаца. Године 1910. основао је Ганди фарму, близу Јоханесбурга, кооперацијску колонију за Индијце. Четири године послије (1914.) јужноафричка влада учинила је битне уступке Гандијевим захтевима, као нпр. признавање индијских бракова. Када је завршио своје деловање у Јужној Африци вратио се у Индију. По повратку у домовину активирао се у индијској политици 1919. године и претворио пријашњи неделотворни Индијски национални конгрес у моћну масовну организацију те постао вођа борбе за самосталну.
Интересантно је, да је девојка која је рођена 1926. звана Деви Санти, која је доказала да реинкарнација постоји, 1934. година одведена у одаје Гандија, који је затим потврдио да је она заиста невероватна.
Његова животна парола је била- ,,Мој живот је моја порука''
                       
                             НАЈБОЉИ ЦИТАТИ МАХАТМЕ ГАНДИЈА:

Прво те игноришу, онда ти се смеју, па се онда боре против тебе, а на крају ти побиедиш.
Махатма Ганди

Чак уколико си мањина, један једини појединац, истина је истина.
Махатма Ганди

Слабић никада не може опростити. Опраштање је врлина јаких.
Махатма Ганди

Љутња и нетолеранција су непријатељи исправног разумијевања.Махатма Ганди


Човек постаје великан сходно степену на којем ради за добробит других људи.
Махатма Ганди

Живи као да ћеш сутра умрети. Учи као да ћеш вечно живети.
Махатма Ганди

Култура једне нације лежи у срцима и душама њених људи.
Махатма Ганди

Неистина не може постати истина због вишеструког пропагирања, нити истина може постати неистина само зато што је нико не види.
Махатма Ганди

Грам праксе је вреднији од тона приче.
Махатма Ганди

Претпостављам да је вођство некада значило мишиће, али данас оно значи слагати се са народом.
Махатма Ганди

Религија која не узима у обзир практичне потребе и не помаже у њиховом решавању и није религија.
Махатма Ганди

Нико ме не може повриједити без моје дозволе.
Махатма Ганди

Снага не долази од физичких могућности. Она долази од воље којом други не могу доминирати.
Махатма Ганди

Постоји виши суд од суда правде, а то је суд савјести. Он надилази све остале судове.
Махатма Ганди

Слаб човјек је праведан случајно. Снажан човјек, али ненасилан, је неправедан случајно.
Махатма Ганди

Љутња је непријатељ ненасиља а понос је чудовиште које га гута.
Махатма Ганди

Уколико не бих имао смисла за хумор, одавно бих починио самоубиство.
Махатма Ганди

Ја бих радије желио видјети људску расу како нестаје него да постанемо нижи од звијери правећи најплеменитије Божије створење, жену, одјектом наших страсти.
Махатма Ганди

Здравље је право богатство, а не сребро и злато.
Махатма Ганди

Човек би требао да заборави на своју љутњу када легне да спава.
Махатма Ганди

Увек ми је била мистерија како се човек може осећати почашћено понижавајући друге људе.
Махатма Ганди

Ја посматрам само добре особине код људи. Пошто и ја сам гријешим, не бих требао испитивати грешке других људи.
Махатма Ганди

                                              Prvi javni intervju  Mahatme Gandija :       
                     
                             
 

Коментари